Over Curaçao

Over Curaçao

Curaçao behoort samen met Aruba en Bonaire tot de ABC-eilanden, en is van deze drie eilanden het grootste eiland. Curaçao is ongeveer 2,5 keer zo groot als Texel. Het eiland is 60 kilometer lang en tussen de 4 en 14 kilometer breed. De totale oppervlakte is 444 km².

Curaçao ligt met zo’n 8.000 kilometer afstand op ongeveer 10 uur vliegen van Nederland. Er gaan rechtstreekse vluchten en vluchten met een tussenstop naar Curaçao. Die vluchten maken dan een tussenlanding op Bonaire, Aruba of St Maarten. Het tijdsverschil met Nederland is in de zomer 6 uur, en in de winter is het er 5 uur vroeger dan in Nederland.

Klimaat

De gemiddelde temperatuur op Curaçao ligt tussen de 28-34°C. Ook ‘s nachts is het er warm, het koelt ’s nachts tijdens de koudste maanden vrijwel nooit meer af dan tot 22-24°C. In de warmste maanden blijft het ’s nachts zelfs tegen de 30°C, om in de ochtend af te koelen tot 26-28°C.

Hoe warm het op het eiland voelt, wordt voornamelijk bepaald door de aanwezigheid van de noordoostelijke passaatwind. Deze vrijwel altijd aanwezige wind zorgt voor een verkoelende bries. Zodra de wind wegvalt dan voel je ineens hoe warm het er eigenlijk is. Op de zeldzame dagen dat er bijna geen wind is dan hoor je zelfs de bewoners van Curaçao klagen over de warmte.

Curaçao ligt door de zuidelijke ligging in het Caribisch gebied buiten de orkaanzone. De warmste maanden zijn van augustus tot en met oktober, in deze maanden waait het minder. De meeste regen valt in het zogenaamde regenseizoen, van juli tot en met half december. Gedurende deze maanden kan het wel gewoon zonnig zijn, vaak zijn er dan buien in de ochtend en in de nacht, dit zijn dan meestal korte, hevige tropische regenbuien.

Water

Het kraanwater op Curaçao kun je gewoon drinken, het is niet nodig om flessen mineraalwater te kopen. Doordat de waterleidingen op veel plekken op Curaçao boven de grond liggen kan het water uit de kraan wel lauw warm zijn. Op het warmst van de dag kan het kraanwater zelfs heet worden, dit is alleen bij het begin als je kraan opendraait, hierna wordt het water weer lauw warm. Als je van koud drinkwater houdt dan kun je een kan met kraanwater in de koelkast zetten.

Taal

De officiële taal op Curaçao is Nederlands, maar de voertaal is Papiamento, een mengeling van Portugees, Engels, Nederlands en Afrikaanse talen. In de meeste hotels, winkels, restaurants, etc. wordt goed Nederlands, Engels en Spaans gesproken.

Geld

De munteenheid op Curaçao is de Antilliaanse gulden (ANG). De Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (USD) tegen een koers van 1,79 gulden op 1 dollar. Op veel plaatsen kun je betalen met je pinpas. Als je geld pint dan kun je meestal kiezen tussen Antilliaanse guldens of Amerikaanse dollars. De meeste creditcards worden in de hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Elektriciteit

Het voltage op Curaçao is 110-120 volt. Om je eigen apparaten met Nederlandse stekker te kunnen gebruiken heb je een reisstekker met twee platte polen nodig. Dit is dezelfde reisstekker als in de Verenigde Staten gebruikt wordt.